PSVReport

"EENDRACHT MAAKT MACHT"

Kunnen professionele voetballers spelen met sieraden?

In het wielrennen zagen we het vaak, maar ook op de voetbalvelden: kettingen en andere sieraden die sporters meedragen als een trofee. Tegenwoordig zie je deze sieraden steeds minder op het veld, en dat terwijl voetballers gek zijn op blinkende sieraden. Mag je in 2023 nog wel spelen met sieraden in de Eredivisie en hoe zit het met de regels in lagere divisies?

Sieraden niet meer toegestaan sinds 2005

We herinneren ons vast nog wel dat gouden kettinkjes te zien waren op de velden. Sommige spelers kusten hun ketting zelfs als ze net een doelpunt hadden gemaakt. Sinds 2005 heeft voetbalbond de KNVB kettinkjes in de ban gedaan. Het dragen van sieraden op de velden wordt sindsdien gezien als gevaarlijk voor de speler die ze draagt, maar ook andere spelers op het veld. Daarom mogen profs ze niet meer om hebben.

Sterker nog, ook amateurvoetballers mogen niet met sieraden het veld op. De sieraden mogen zelfs niet bedekt worden met tape, meldt de KNVB op haar website.

Wel veel sieraden en accessoires buiten de velden

 Hoewel het verbod op sieraden op het veld al meer dan 15 jaar standhoudt, weten spelers buiten het veld wel hoe ze zich moeten behangen met de mooiste sieraden en andere accessoires. Petjes, dure merken, gouden oorbellen, ringen en kettingen zijn juist onverminderd populair onder spelers buiten het veld.

Dankzij het delen van hun stijl buiten de wedstrijden om zijn ze alsnog voor veel fans een voorbeeld geworden. Zij worden geïnspireerd door hun rolmodellen om zich zelf ook op een bepaalde manier te kleden en op zoek te gaan naar zulke sieraden. Maar spelers hebben ook op het veld een manier gevonden om hun stijl uit te dragen.

Tatoeages nemen de plaats in

Spelers als Ruud van Nistelrooij, die nu coach is van PSV, maar ook Luc Nilis en Arjen Robben, hebben nooit tatoeages gehad. Maar tijden veranderen. Op de velden mag je gezien worden met gedurfde tatoeages. Natuurlijk herinneren we allemaal de tatoeages van Memphis Depay nog wel, die zich ook in zijn opvallende kapsels en looks buiten het veld graag doet gelden als een stijlvolle speler.

Tatoeages zijn heel gewoon geworden in de voetbalwereld en veel spelers hebben hun rug of armen helemaal vol getatoeëerd met de meest bijzondere creaties. Op deze manier proberen spelers toch te uiten wie ze zijn, zonder sieraden te dragen die verboden zijn op het veld.

Waarom mode-uitingen belangrijk zijn voor voetballers

Voetballers lijken vaak stoer, maar zijn ook heel emotionele mensen. Ze hebben soms een sterke band met hun familie. Zeker voetballers uit Zuid-Amerikaanse landen; denk aan Romario, Ronaldo en Gomes van PSV. Een ketting herinnert ze bijvoorbeeld aan hun familie of verwijst naar hun geloof. Daarom kussen ze het na het scoren van een goal.

Tatoeages hebben deze plaats ingenomen. Tattoos verwijzen naar religie, familie of iets anders dat belangrijk is voor spelers. Daarnaast zijn sieraden en tattoos manieren voor spelers om zich te uiten.

Jongvolwassenen, wat voetballers vaak zijn, vinden het belangrijk om zich te uiten en zijn zoekende naar hun stijl. Daarom houden voetballers van manieren om zichzelf uit te dossen. Denk hierbij bijvoorbeeld ook aan opvallende kapsels. Een speler als Xavi Simons herken je meteen aan zijn geblondeerde haardos.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.