PSVReport

"EENDRACHT MAAKT MACHT"

‘Marc Overmars zal niet de laatste zijn in de voetballerij die valt’

Marc Overmars is weg als technisch directeur bij Ajax. Hij zou zich schuldig hebben gemaakt aan grensoverschrijdend gedrag richting vrouwelijke medewerkers binnen de organisatie. Journalist Sjoerd Mossou voorspelt dat Overmars niet de enige zal zijn die van de apenrots zal vallen.

“Dat #metoo lange tijd aan de voetbalwereld voorbijging, mag een klein wonder heten. Weinig subculturen zijn zo doordrenkt met machismo als juist dit mannenbolwerk”, opent de journalist. “Voetballers en trainers die hitsige appjes sturen. Voetballers die bedelen om telefoonnummers. Voetballers die vlak na een interview opeens om een date vragen. Voetballers die terloops de meest schunnige opmerkingen maken. Je hoeft aan willekeurige vrouwelijke collega-journalist maar om wat anekdotes te vragen, of ze schudden zonder uitzondering een reeks voorbeelden uit hun mouw. De voetbalwereld is als een apenrots vol alfamannetjes. Jagen, veroveren, pochen: het is onmiskenbaar een onderdeel van wat ‘kleedkamercultuur’ is gaan heten.”

“Er waren een aantal geruchtmakende verkrachtingszaken, met name in Engeland, zaken van huiselijk geweld ook, maar het thema ‘seksuele intimidatie op de werkvloer’ – in Nederland onlangs zeer actueel geworden door het schandaal rond The Voice – kwam zelden aan het oppervlak”, vervolgt Mossou zijn relaas. “Daar is ook een logische verklaring voor. Voetbalclubs en voetbalorganisaties waren en zijn grotendeels specifieke mannenbolwerken. Binnen de hiërarchie van voetbalteams zijn vrouwen zelden onderdeel van de gezagsverhoudingen, hooguit hebben clubs een vrouwelijke verzorger of dokter in dienst. Op de lijn technisch directeur-trainer-staf-spelers werken vrijwel alleen maar mannen, het vrouwenvoetbal uiteraard uitgezonderd.”

Betreft acceptatie van vrouwelijke journalisten ‘gaat er veel goed’, ziet Mossou: “Maar de emancipatie van het voetbal is nog lang niet voltooid, zo bleek deze week maar weer. Marc Overmars illustreerde dat bij Ajax op de meest schrijnende wijze, leidend tot een roemloos – en volledig terecht – ontslag met grote gevolgen. De technisch directeur van Ajax is de eerste in Nederland die snoeihard van de apenrots is gevallen. Hij zal vermoedelijk niet de laatste zijn.”

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.