PSVReport

"EENDRACHT MAAKT MACHT"

Marco van Basten adviseert Cody Gakpo

Analist en voormalig topvoetballer Marco van Basten adviseert Cody Gakpo om geen overhaaste beslissingen te maken over zijn nieuwe club. In het programma Rondo zegt hij dat spelers het beste drie á vier jaar moeten bewijzen voordat ze echt rijp zijn voor een stap omhoog. De aanvaller zou al gesprekken hebben gevoerd met zowel Manchester City als Liverpool.

“Hij is nu een jaar in de Eredivisie bezig”, begint Van Basten. “Je moet een basis hebben om in het buitenland te slagen. Dat is drie, vier jaar in Nederland. Dan ben je gewoon wat sterker, wat beter voorbereid op het hogere niveau in het buitenland – want het gaat veel harder en sneller allemaal. Maar tegenwoordig willen ze allemaal na één jaar weg.” Van Basten haalt vervolgens het voorbeeld van Justin Kluivert aan, die na zijn eerste volledige seizoen bij Ajax naar AS Roma vertrok. “Hoe sneller je weggaat, hoe groter de kans om niet te slagen. Als je niet slaagt in die twee, drie jaar, dan ga je weer naar een club die minder is. Dan gaat je loopbaan er heel vervelend uitzien.”

Van Basten wijst met zijn vinger naar de zaakwaarnemers van dergelijke spelers, die volgens de drievoudig Ballon d’Or-winnaar te veel op geld aansturen. “Ze worden constant door die zaakwaarnemer benaderd van: ‘Kijk, daar kun je dat verdienen. Bij die club kun je dat verdienen.’ Het gaat veel te veel om het wegkopen van die jongens.” “Dat vind ik te makkelijk”, reageert tafelgenoot Jan van Halst. “Dat ligt toch ook aan de speler?” Daar is Van Basten het mee eens.

Cody Gakpo zou volgens het Eindhovens Dagblad en Voetbal International al oriënterende gesprekken met Manchester City en Liverpool hebben gevoerd.Lees artikel
“Dat zegt dan mentaal ook wat”, concludeert Van Halst. De oud-middenvelder twijfelt daarop openlijk over of Gakpo ‘het gif bezit’ om tegen een zaakwaarnemer in te gaan. “Hij lijkt me ook niet iemand die zegt: ‘Ik wil in de spits, ik wil op snelheid, ik wil dit, ik wil dat’.” “Precies”, zegt Van Basten. “En dat is dus ook wat ze moeten hebben bij het zeggen dat ze niet naar het buitenland willen.”

Van Basten sluit af met een persoonlijke anekdote. “Ik kon op een gegeven moment naar Fiorentina. Ik dacht bij mezelf: Ben ik klaar voor Fiorentina? Nee. Maar die zaakwaarnemer wilde wel dat ik ging. Want dat is gewoon geld voor hem en voor mij. Wat je moet doen is zelf op een zolderkamer zitten en jezelf afvragen: Is dit wat ik wil? Als je dan denkt dat je er klaar voor bent, dan ga je.”

One thought on “Marco van Basten adviseert Cody Gakpo

  1. Gakpo moet eerst maar eens bij Ruud te rade gaan.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.