‘Ajax heeft meer kwaliteit in huis en ook een betere coach’

Ajax maakte gisteren in de eigen Johan Cruijff ArenA gehakt van directe concurrent PSV. De Amsterdammers wonnen met 5-0. Ze krijgen dan ook de nodige complimenten, terwijl PSV er minder goed van af komt.

‘Ajax is momenteel op alle velden ongenaakbaar’, kopt De Volkskrant, ook doelend op de 4-0 zege op Borussia Dortmund in de Champions League. ‘Het is simpel, zeker nu belangrijke spelers als Cody Gakpo en Noni Madueke ontbraken bij PSV. Ajax heeft meer kwaliteit, is een beter team, heeft een duidelijker strijdplan en betere benutting van kansen; het team is veel verder in ontwikkeling.’

Volgens de scribent heeft Ajax niet alleen een beter team. ‘Ajax heeft ook een betere trainer. Erik ten Hag heeft een aantoonbaar sterke invloed op Ajax, terwijl het erop lijkt dat collega Roger Schmidt de grip op zijn ploeg een beetje kwijt is. Ontwikkeling is nauwelijks zichtbaar, net als vorig seizoen. Ajax won ook met dank aan doelman Remko Pasveer, want zijn reddingen waren nodig in de beginfase. Dribbelaar Antony voetbalde Philipp Max overhoop.’

Ook De Telegraaf zag Ajax de belangrijkste concurrent in de Eredivisie een dreun uitdelen. ‘De klap die Rico Verhoeven zaterdagavond van Jamal Ben Saddik op zijn oog kreeg, was niets vergeleken bij de beuk die Ajax in de titelstrijd uitdeelde aan PSV: 5-0. Bovendien stapte Verhoeven als glorieuze winnaar uit de ring en dropen de Eindhovenaren met de staart tussen de benen en spreekwoordelijk twee dichtgeslagen ogen af.’

‘De Amsterdammers vierden de zege op PSV vanzelfsprekend uitbundig, maar haalden in de topper in de Johan Cruijff ArenA niet hun topniveau van Dortmund-thuis (4-0). Het was ook niet nodig om PSV met een mega-nederlaag naar huis te sturen en de krachtsverhoudingen in de Eredivisie duidelijk te maken’, schrijft clubwatcher Mike Verweij.

Volgens Trouw was Ajax niet eens op zijn best. ‘Ajax was niet de aanvalsmachine die Dortmund overrompelde, maar wist desondanks de topper tegen PSV met historische cijfers te winnen’, valt er te lezen. ‘Het schrijnendste van de revanche die de Amsterdammers zondag namen, was dat die er niet eens hun topvorm voor nodig hadden. Verre van zelfs. Niettemin werd de belangrijkste rivaal in de Eredivisie op vier punten afstand gezet – en met genadeloze cijfers.’

‘Zo dreigt het, na de eerdere afstraffing tegen Feyenoord (0-4), nu alweer een frustrerende jaargang te worden voor PSV. In Eindhoven neemt de druk op trainer Roger Schmidt toe. Hij kreeg nagenoeg de vrije hand en het geld om de selectie naar zijn hand te zetten, zeker dit jaar. Het waren investeringen in de waarden die hij als uitgangspunt heeft – teamgeest, loopvermogen en fysieke fitheid – maar die vooralsnog niet hebben geleid tot progressie in het voetbal en de resultaten. PSV is eerder achteruit geboerd.’

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.