PSVReport

"EENDRACHT MAAKT MACHT"

Geschiedenis van het thuisshirt

Sinds 1913 heeft het PSV-shirt de nodige veranderingen ondergaan. Er zijn op internet zwartwit-foto’s te vinden van het tricot dat ook de karakteristieke strepen kende. De website Oldfootballshirts heeft de geschiedenis van het thuisshirt tot in 1976 weten te achterhalen. Waar liepen de spelers sindsdien in rond?

Toen Philips plaatsmaakte voor een energieleverancier

Sinds begin jaren ’80 is Philips, de naamgever van de club, een iconische shirtsponsor geweest en hoewel shirtreclame door de supporters over het algemeen als noodzakelijk kwaad wordt gezien, missen veel fans die naam op het shirt. Als er dan toch reclame op moet, dan het liefst Philips, was de teneur op voetbalfora toen de elektronicafabrikant in 2016 na ruim drie decennia van het shirt verdween. Hierna prijkte op die felbegeerde plek de naam van een energieleverancier, zodat de spelers al rondrennend de consumenten aanzetten tot overstappen energie. Het stemt veel fans gerust dat met Brainport Eindhoven in ieder geval de naam van de stad vertegenwoordigd wordt.

Derde tenue in de jaren ’70

Grappig: in de jaren ’70 was er al sprake van een zogenaamd derde tenue, toen werd het witte shirt van kledingfabrikant Adidas tijdens bekerwedstrijden gedragen. Het thuisshirt was vrijwel geheel rood. In 1978 zien we de strepen weer terugkeren, in het vertrouwde rood-wit zoals men dat het liefste ziet. Die maakten snel weer plaats voor een geheel rood shirt, dat tot en met het gouden jaargang 1987-1988 hetzelfde zou blijven, afgezien van enkele accenten. Adidas en Philips waren de merken waarmee het oppermachtige team van Ruud Gullit, Wim Kieft en good old Edward Linskens de ‘continentale treble’ binnensleepte: de Eredivisieschaal, de KNVB-beker en de Champions League, die in die jaren nog de klassieke naam Europacup I had.

Terugkeer van de strepen

Maar de strepen keerden terug. In 1989 verscheen echter een thuisshirt dat, met een kritische en toegeknepen blik, ietwat deed denken aan het thuisshirt van de rivaal uit Amsterdam omdat er alleen op de middenbaan rode strepen stonden en het shirt verder wit was. In 1990 ging het meer op de traditionele outfit lijken. Dat is – met uitzondering van het seizoen 2013-2014 toen de ontwerpers zich hebben laten inspireren door het succeselftal van ’88 – zo gebleven.

Kromme strepen

De strepen hebben intussen ongeveer in elke breedte de revue gepasseerd. En men kan hierin nooit objectief zijn, maar laten we zeggen dat de meningen verdeeld waren over deze varianten: die van seizoen 2016-2017 bijvoorbeeld, toen de strepen onderaan overliepen in een rode boord. In 2002-2003 had het tricot slechts drie rode strepen en veel wit aan de zijkanten. De kroon spant ongetwijfeld het shirt uit seizoen 1996-1997, toen de strepen opeens krom waren.

 

 

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.