PSVReport

"EENDRACHT MAAKT MACHT"

Champions League gaat vanaf 2024 volledig op de schop

De Champions League zal in 2024 totaal anders zijn dan nu in haar huidige vorm. Volgens het Algemeen Dagblad wil de UEFA deze maand nog haar plannen gaan presenteren voor de nieuwe opzet van het miljoenenbal.

Vast staat wel al dat het deelnemersveld uitgebreid zal gaan worden naar 36 teams in plaats van 32 die het nu is en de groepsfase zal gaan verdwijnen. Hiervoor komt één ranglijst in de plaats voor alle deelnemende ploegen.

Tussen september en januari spelen ploegen tien wedstrijden in een zogeheten Swiss format. Via loting krijgt het tien tegenstanders toegewezen en worden er vijf thuis- en vijf uitwedstrijden gespeeld. Rekening wordt hiermee gehouden met het niveau van de teams om kansloze nederlagen te verminderen en loting minder belangrijk te maken. Uiteindelijk wordt een ranglijst opgemaakt. De beste acht teams kwalificeren zich rechtstreeks voor de achtste finales, de nummers 9 tot en met 24 strijden in een knock-out fase om de overige tickets.

In totaal zullen er veel meer wedstrijden worden gespeeld. Waar er nu nog 125 wedstrijden in een seizoen worden gespeeld zal dit vanaf 2024 225 wedstrijden worden en ook de Europa League en Conference League zullen ditzelfde format gaan krijgen. Bovendien zullen er na de groepsfase geen doorstromingen meer volgen naar de andere toernooien. Nu gaat de nummer 3 uit de groepsfase van de Champions League nog naar de Europa League.

De omzet van de Champions League zal na de hervorming stijgen van 3 naar 5 miljard euro, zodat deelnemers per deelname 70 tot 90 miljoen euro kunnen krijgen. Nu is dat nog 40 miljoen euro. Wel wordt er nog gesproken over de verdeling van de tickets en welke landen de vier extra tickets krijgt. De Telegraaf meldt echter dat zoals het er nu uitziet alleen de kampioen van Nederland in aanmerking komt voor een plek in het hoofdtoernooi. De nationale competities zijn tegen de plannen van de UEFA, omdat er wordt gevreesd dat er ook in het weekend Europees gespeeld zal moeten worden. Onder druk van de topclubs uit de grote Europese landen gaat het systeem echter volledig op de schop.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.