PSVReport

"EENDRACHT MAAKT MACHT"

Lof voor PSV-flitser: ‘Dat kan niet iedere buitenspeler’

Voormalig bondscoach Bert van Marwijk vindt dat het huidige Oranje een echte spits mist. Dit laat hij weten in zijn column voor De Telegraaf. Wel is hij vol lof over PSV-flitser Noa Lang.

Van Marwijk komt uit een tijd dat we verwend waren bij het Nederlands elftal. “Van Basten was een spits die er heel lang stond en daar was nooit discussie over. Over Cruijff vroeger ook niet. En als Gullit in de spits stond, was ook iedereen blij”, schrijf de oud-bondscoach. Zelf had hij in zijn tijd Van Persie en Huntelaar tot zijn beschikking. Dat is nu wel anders, weet Van Marwijk: “We hebben als land een aantal decennia genoeg spitsen gehad die tot de verbeelding spraken. Maar er zijn ook periodes dat er niet een echte spits is.”

“Nu is het ook heel erg moeilijk”, schrijft hij. “Ik begrijp best dat er is geprobeerd met Donyell Malen in de spits te spelen en ik zou dat ook deze week niet uitsluiten. Een beweeglijke spits tegen een tegenstander als Frankrijk kan werken.”

Dat Noa Lang ontbreekt, is volgens Van Marwijk de grootste aderlating. “Hij is een jongen die dit seizoen het verschil kan maken en uit het niets iets kan creëren”, begint hij. “Ik zie hem eigenlijk als de moderne buitenspeler die met een wingback achter zich kan opereren, naar binnen kan trekken maar ook zijn acties kan maken als echte linksbuiten. Eentje die met het rechterbeen passeert en met links kan voorzetten. Dat kan niet iedere buitenspeler.”

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.