PSVReport

"EENDRACHT MAAKT MACHT"

‘Puntenaftrek bij supportersgeweld zeker een optie’

Minister Ferd Grapperhaus staat niet onwelwillend tegen het idee om de club puntenaftrek te geven bij supportersgeweld. Hij wil het gedoe rondom voetbalwedstrijden de laatste tijd de kop indrukken en ziet dit als een mogelijkheid.

Grapperhaus heeft de afgelopen week al meermaals om tafel gezeten met de KNVB om over de problematiek in de stadions te praten. Beide partijen zijn tot een ‘aanvalsplan’ gekomen om de rellen te bestrijden. Maar ook op de clubs zelf wordt een beroep gedaan. “Anders zeggen wij als overheid: de wedstrijd gaat niet door”, zegt Grapperhaus in het Algemeen Dagblad.

Zogenaamde ‘simme camera’s’ moeten de gezichten van relschoppers in de stadions herkennen. De clubs dienen ze zelf aan te schaffen, want het kabinet maakt er geen budget voor vrij en onduidelijk is of de KNVB bereid is mee te betalen. Daarnaast denkt het kabinet na over een app waarop hooligans met een stadionverbod kunnen bewijzen dat ze niet in de buurt van het stadion of stadscentrum zijn. Grapperhaus heeft dat voorstel voorgelegd aan de KNVB, clubs, burgemeesters, politie en Openbaar Ministerie.

“We zijn bezig om het systeem fraudevrij te maken, want het kan niet zo zijn dat mensen de telefoon aan hun vrouw meegeven, die dan twee uur lang in de kapsalon gaat zitten. Het moet wel waterdicht zijn”, zegt Grapperhaus zelf. Het gaat om een systeem waarbij locatie gekoppeld moet worden aan gezichtsherkenning of vingerafdruk en de incheckmomenten van de persoon tijdens wedstrijden.

Ook puntenaftrek behoort volgens Grapperhaus tot een bestrijdingsmiddel om supportersgeweld tegen te gaan. “Ik bespreek dat zeker met de KNVB. Als een club de financiën niet op orde heeft, kan die puntenaftrek krijgen. Dan moet dat ook kunnen als de veiligheid niet op orde is.”

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.