PSVReport

"EENDRACHT MAAKT MACHT"

Hoe zijn voetbalblessures verzekerd?

Sporten wordt in het algemeen gezien als gezond en dat is dit ook. Maar met miljoenen professionele en amateur sporters vinden er helaas ook veel blessures plaats. Gemiddeld lopen bijna vier miljoen sporters in Nederland een blessure op. De meeste blessures gaan met rust wel over, maar er zijn blessures die een behandeling vereisen. Hoe zit dat met de kosten?

Voetbalblessures niet het duurst

De gemiddelde kosten voor een voetbalblessure zijn ongeveer €950,-. Dit lijkt een hoog bedrag, maar er zijn sportblessures waarbij de kosten vele malen hoger zijn. Een behandeling voor een heupblessure steekt er met kop en schouders bovenuit, met een gemiddelde kostenpost van €5.000,-. Ook wielrenners en mountainbikers hebben relatief hoge kosten voor een behandeling van een blessure, gemiddeld € 2.500,-. Jaarlijks kosten alle sportblessures in Nederland bij elkaar ongeveer een half miljard euro. Voetbalblessures an sich zijn dan niet de hoogste kosten, voetbal is wel de meest beoefende sport in Nederland. Hierdoor zijn de totale kosten voor voetbalblessures wel hoog. Omdat de meeste voetballers amateurs zijn, worden de kosten gedragen door de ‘gewone’ zorgverzekeringen.

Onderverdeling kosten voetbalblessures

Niet iedere behandeling voor een voetbalblessure is hetzelfde. Er zijn voetballers die voor een blessure naar de spoedeisende hulp moeten en soms is een bezoek aan de huisarts voldoende. Alle behandelingen in een ziekenhuis, spoedeisende hulp en de huisarts worden vergoed vanuit de basisverzekering. Voor de huisarts en voor de meeste ziekenhuiskosten moet er rekening gehouden worden met het eigen risico van de zorgverzekering. Er is ook een groep voetballers die een behandeling nodig heeft van de fysiotherapeut. Tenzij fysiotherapie nodig is voor een chronische behandeling, vallen de kosten voor fysiotherapie niet onder de standaard basisverzekering. Voetballers doen er dan ook goed aan om een aanvullende zorgverzekering af te sluiten. De meeste aanvullende zorgverzekeringen vergoeden tussen de 10 en 20 behandelingen fysiotherapie op jaarbasis.

Collectieve verzekering via de KNVB

De KNVB is een bond met meer dan 1,2 miljoen leden. Het kan voor zowel amateurs als professionele voetballers interessant zijn om via de KNVB een collectieve verzekering af te sluiten, de zogenaamde Nationale Sportpolis. Leden die verzekerd zijn bij de Nationale Sportpolis krijgen maar liefst 7,5 procent korting op de premie voor de basisverzekering en op een aanvullende verzekering 10 procent korting. Of de Nationale Sportpolis voor iedereen even voordelig is, is volledig afhankelijk van de persoonlijke situatie. De korting lijkt mooi, maar de verzekering kan uiteindelijk duurder uitpakken. Iedere voetballer moet dus eerst goed de verzekeringen met elkaar vergelijken.

Verzekering voor betaald voetbalclubs

Voor de spelers van profclubs zijn er enkele specifieke verzekeringen. Als een professionele speler geblesseerd raakt, raakt dit de voetbalclub hard. Loonkosten moeten uiteraard doorbetaald worden en in het ergste geval kan een transfer afketsen door een blessure. Gelukkig kunnen voetbalclubs zich hiervoor verzekeren via een specifieke voetbalongeschiktheidsverzekering.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.