PSVReport

"EENDRACHT MAAKT MACHT"

BEREKENING! ‘Niet Ajax maar andere club moet worden aangewezen als nummer één’

De competitie is inmiddels door de KNVB geannuleerd en een kampioen zal er niet worden aangewezen. Wel behoudt Ajax haar nummer één positie op de ranglijst wat er voor zal zorgen dat ze zich plaatsen voor de Champions League. Wiskundigen Roel Lambers en Frits Spieksma van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) hebben echter een andere eindstand berekend.

Op de website Wetenschap.nu stellen ze: “De KNVB heeft min of meer besloten om de huidige stand als definitieve ranking te nemen. Maar is de huidige stand de beste eindranking? Daar valt nogal wat tegen in te brengen. Verschillende clubs hebben een verschillend aantal wedstrijden gespeeld. FC Utrecht bijvoorbeeld, heeft een wedstrijd minder gespeeld dan Willem II. Als die club die wedstrijd zou winnen, komt het team in punten gelijk met Willem II, en zou op doelsaldo zelfs boven Willem II uitkomen.”

De wiskundigen vervolgen: “Verder hebben de clubs tegenstanders van verschillende sterkte gehad. Dus bijvoorbeeld: ADO heeft nog acht wedstrijden tegoed, waaronder wedstrijden tegen Fortuna, Emmen, VVV, en PEC. Concurrent Fortuna Sittard zou nog tegen onder meer PSV, AZ, en Ajax moeten spelen.”

Als laatste leggen ze uit: “Deze methode kent aan een team niet alleen punten toe op basis van het wedstrijdresultaat, maar houdt ook rekening met de relatieve sterkte van de tegenstander, en met het aantal gespeelde wedstrijden. Op die manier telt een goed resultaat tegen een goede tegenstander meer mee dan een goed resultaat tegen een mindere tegenstander. Op basis van die berekening komen wij tot onze eindstand.”

Rangschikking volgens Lambers en Spieksma: 1. AZ (0,361), 2. Ajax (0,342), 3. Feyenoord (0,324), 4. PSV (0,292), 5. Willem II (0,290), 6. FC Utrecht (0,258), 7. Vitesse (0,256), 8. Groningen (0,236), 9. Heracles (0,216), 10. Heerenveen (0,204), 11. FC Emmen (0,198), 12. Sparta (0,186), 13. FC Twente (0,181), 14. VVV (0,170), 15. FortunaSittard (0,155), 16. PEC Zwolle (0,144), 17. ADO Den Haag (0,107), 18. RKC (0,101)

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.