‘Ajax incasseert ongekende harde financiele klap vanwege coronavirus’

De topclubs Ajax, Feyenoord en PSV vrezen voor een heuse financiele catastrofe. Dit weet het Algemeen Dagblad vandaag te melden. Vooral Ajax zal degene die zijn erg zal gaan lijden.

“Het is nog onduidelijk hoe groot de schade exact is, maar dat Ajax heel hard wordt geraakt, wordt nu ook in de hoofdstad erkend. De club spreekt van een bloedbad, en dat gevoel leeft niet alleen bij de regerend kampioen. Ook bij PSV en Feyenoord klinken steeds hardere geluiden dat de topclubs gigantische financiële problemen krijgen.”

Door het coronavirus zal er vermoedelijk lang zonder publiek gespeeld moeten worden. Maar nemen we één seizoen als uitgangspunt, dan zou dat voor Ajax een verlies van liefst 60 miljoen euro betekenen… “Ajax heeft wel als voordeel dat het kan teren op hoge sponsorinkomsten (34 miljoen), net zoveel als PSV (18 miljoen) en Feyenoord (16 miljoen) samen. Dat geldt ook voor de merchandise, Ajax incasseert op dat vlak het viervoudige van PSV, hoewel ook daar nu (drie fanshops zijn gesloten) flinke klappen worden geïncasseerd. Deze inkomsten zullen in de verste verte niet genoeg zijn om break-even te draaien. Over dit seizoen, met groepsfase Champions League en een ronde Europa League, draaide Ajax al verlies. Met wat daar nu nog bijkomt zal het dus al het mogelijke moeten doen om overeind te blijven.”

De situatie in Amsterdam (en Eindhoven en Rotterdam) is dus nijpend: “Aangezien ook de transfermarkt in elkaar stort, zullen de topclubs, met Ajax voorop, veel minder opbrengsten halen uit vertrekkende spelers. De klassieke top 3 houdt nu rekening met een noodgedwongen halvering van het budget als de coronacrisis niet binnen afzienbare tijd met een vaccin een halt wordt toegeroepen. Het prikkelende perspectief van aansluiting bij de Europese top ligt inmiddels in de onderste lade van de clubleiding. Het perspectief van overleven is op dit moment veel realistischer.”

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.