CATASTROFE DREIGT!: ‘Megaverlies dreigt voor de traditionele top drie’

De traditionele topclubs Ajax, Feyenoord en PSV dreigen door het coronavirus een megaverlies te gaan leiden. Deze clubs moeten het vooral hebben van wedstrijdinkomsten en uitgaande transfers. Op dit moment gebeurt er helemaal niets op dit gebied en dus blijven de inkomsten uit terwijl de uitgaven door blijven gaan.

Voor Ajax, Feyenoord en PSV zijn de tv-inkomsten echter een bescheiden inkomstenbron: met name Ajax haalt een groot deel van zijn inkomsten uit wedstrijddagen. Als er – zowel voor de Eredivisie als voor Europese wedstrijden – een heel seizoen lang geen skyboxen, seizoenkaarten en losse tickets verkocht kunnen worden, zou dat voor Ajax vijftig miljoen euro aan inkomsten schelen, heeft het Algemeen Dagblad uitgerekend.

In het slechtste scenario – een heel seizoen lang geen publiek én tegenvallende transferinkomsten – zou Ajax op een verlies van zestig miljoen (!) euro af kunnen stevenen. Ook Feyenoord en PSV hebben de inkomsten uit transfers, kaartverkoop en merchandise hard nodig. Zij zouden zomaar eens dertig miljoen euro verlies kunnen lijden én hebben niet het eigen vermogen om dit op te vangen. PSV moet volgens het AD jaarlijks minstens één à twee speler(s) voor veel geld verkopen om de tent überhaupt draaiende te houden. In het huidige klimaat lijkt dit echter uitgesloten.

Mede door deze vooruitzichten lijkt de Eredivisie-top niet happig op het samenstellen van een noodfonds voor de kleinere clubs, zoals AZ onlangs al suggereerde. Hoe langer er zonder publiek gespeeld moet worden, hoe penibeler de situatie van de topclubs zelf wordt. ‘De topclubs hebben dagelijks contact met elkaar over de scenario’s van spelen zonder publiek, en de schetsen die daaruit voortkomen variëren van zeer zorgelijk tot catastrofaal.’

 

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.