‘Dit is waarom Erick Gutiérrez dramatisch presteert bij PSV’

Bij zijn Mexicaanse club Pachuca stond middenvelder Erick Gutierrez te boek als een groot talent. PSV betaalde dan ook vele miljoenen voor zijn komst naar Eindhoven. Maar een succes werd het tot op heden niet. Inmiddels wordt hij bestempeld als miskoop.

Wout Westerhof, die de Mexicaan onder zijn hoede had als jeugdspeler, weet in gesprek met De Telegraaf wel te vertellen waarom Guti in niets meer lijkt op de speler die hij ooit was. In Eindhoven speelt de spelmaker vrijwel alléén maar op safe: “Het kan de opdracht zijn, maar het voornaamste lijkt mij de warmte en het vertrouwen die hij als Mexicaan moet voelen. Mexicanen zijn familiemensen. Hij moet ontspannen zijn voor zijn type spel. In Nederland zal ook veel meer van hem worden geëist.”

De zoon van Hans Westerhof vervolgt: “In handelingssnelheid, taken uitvoeren. In Mexico is het lekker voetballen. In wedstrijden een balletje ophalen in de zone, op trainingen een positiespelletje en partijvorm zeven tegen zeven. Als het sportief dan tegenzit, gaat alles meewegen. Dan mis je familie, de communicatie en gaat ook een dinsdagochtendtraining in de regen tegenstaan.”

Mexicanen zijn van nature behoorlijk giftig, maar Gutiérrez zou te vriendelijk zijn… “Té lief, dat valt wel mee, want hij bijt wel van zich af. Maar hij is ook een goede kerel. De zogenaamde ‘klootzakken’ halen het, omdat ze zich weinig aantrekken van meningen van trainers, medespelers, publiek of pers. Ik denk dat bij hem de relatie met trainers en spelers belangrijk is. Mogelijk mist hij vertrouwen. Het zou zonde zijn als het er daardoor niet uitkomt, want dan verliest PSV een heel mooie voetballer.”

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.