BREAKING: UEFA heeft geweldig nieuws voor PSV en Ajax: clubs kunnen fortuin verdienen

Zowel PSV als Ajax zullen aankomend seizoen uitkomen in de voorronde van de Champions League. Mochten ze door deze rondes komen dan ligt er een waar fortuin te wachten. Het prijzengeld wordt namelijk fors verhoogt. Dit weet Voetbal International te melden.

“De komende seizoenen zal de UEFA jaarlijks een miljard meer gaan verdienen dan nu. Dat is vooral te danken aan de Aziatische en Zuid-Amerikaanse tv-markten waar meer dan ooit werd betaald om de beste spelers te mogen uitzenden. In ruil gaf de UEFA extra garanties af door meer bekende clubs uit de toplanden toe te laten. De deelnemers gaan volop meeprofiteren van de nieuwe recordbedragen. De jackpot wordt verhoogd met 700 miljoen, naar twee miljard euro.”

Het blad gaat verder: “Dat geld gaat op een totaal andere manier worden verdeeld. Tot dusverre keerde de UEFA uit op basis van startgeld (30 procent), prestaties (30) en de marketpool (40). De marketpool-uitkeringen zijn gebaseerd op tv-contracten in het land van de deelnemers. Deze uitkering wordt in het nieuwe systeem minder belangrijk. In plaats daarvan voert de UEFA een vierde pijler in: de coefficiëntenranglijst. Dat zijn uitkeringen gebaseerd op resultaten uit het verleden, ook gewonnen prijzen tellen mee. Een meevaller dus voor in verval geraakte clubs met een rijke historie.”

Wat heeft dit te betekenen voor Ajax en PSV?

Stomen PSV en Ajax door naar het hoofdtoernooi van het miljardenbal, dan spinnen de penningmeesters in het Philips Stadion en de Johan Cruijff ArenA garen. “Uit een interne presentatie van UEFA blijkt dat er gigantische verschuivingen gaan plaatsvinden. In een simulatie berekent de UEFA wat clubs in 2018/19 zouden verdienen bij identieke prestaties als in het seizoen 2015/16. Bij dezelfde resultaten als toen (achtste finale) gaat PSV er liefst twintig miljoen op vooruit.”

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.