PSVReport

"EENDRACHT MAAKT MACHT"

‘PSV gokt op goed seizoen voor Tim Matavz’

PSV had zeven miljoen euro kunnen krijgen voor Tim Matavz. De investeringsmaatschappij die namens Benfica een poging ondernam om de spits op te halen, werd zonder problemen weer weggestuurd. De Eindhovenaren gokken op een goed seizoen en een daarbij behorende waardestijging van de Sloveen.

“Als hij een goed seizoen draait, is Tim straks misschien wel tweemaal zoveel waard”, zegt Marcel Brands, technisch manager van PSV, in gesprek met het Algemeen Dagblad. Een risico, want bij een matig seizoen of een hardnekkige blessure daalt de waarde juist.

Brands neemt Erik Pieters als voorbeeld. De linksback kon vorig jaar voor zeven miljoen euro naar Newcastle United. Zelf wilde hij dolgraag, trainer Fred Rutten en de directie zagen het echter niet zitten. “We hadden geen vervanger achter de hand. Bovendien was Erik de vaste linksback van Oranje, er zat een EK aan te komen, dus het zou een jaar later vast goed komen.” Pieters brak daarna tot tweemaal toe een middenvoetsbeentje, miste het EK en keert pas in oktober terug op het veld. De vraag is of er ooit nog een bod van zeven miljoen euro komt.

“Het is een moeilijke keuze”, zegt Brands. “Er zijn ook niet echt richtlijnen voor. Je hebt met twee kanten, de sportieve en de economische. De ene transferperiode slaat de balans door naar de ene kant, de andere keer naar de andere. Het is onvoorspelbaar. Wie had verwacht dat wij Balász Dzsudzsák vorig jaar voor veertien miljoen aan Anzhi zouden verkopen?”

Met Ibrahim Afellay lukte het de Eindhovenaren juist niet. Voor zijn laatste contractjaar had Hamburger SV negen miljoen euro over voor de international, die zag dat zelf echter niet zitten. “Ik heb zelf gevoetbald en probeer zo’n verkoop niet tegen iemands wil te forceren. Voor PSV had het beter kunnen uitvallen, maar ‘Ibi’ heeft het geweldig gedaan door in de winterstop naar Barcelona te vertrekken. Voor een club als PSV is het een eer als Barcelona iemand uit je eigen jeugdopleiding haalt.” Voor het financiële plaatje was het minder mooi.

Toch is een transfer van Matavz nog niet helemaal uitgesloten, clubs moeten echter wel opschieten. “Er komt een moment dat we ‘nee’ zeggen, omdat er geen vervanger meer kan worden gehaald. Dat moment komt steeds dichterbij.”

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.