PSVReport

"EENDRACHT MAAKT MACHT"

1 miljard voor rechten eredivisie

De grootste tv-deal in de historie van het Nederlandse voetbal is gesloten. Fox, het Amerikaanse tv-netwerk van mediamagnaat Rupert Murdoch, heeft vanaf het seizoen 2013-2014 de rechten in bezit. Met de deal, die ervoor zorgt dat Fox de rechten twaalf jaar in bezit heeft, is meer dan een miljard euro gemoeid.

De deal komt als een complete verrassing, meldt De Telegraaf vanmorgen. In Londen werd de overeenkomst gesloten en in de afgelopen dagen werd deze in het diepste geheim voorgelegd aan de directies van de eredivisieclubs. Alle betrokkenen moesten een document tot geheimhouding tekenen vanwege de enorme omvang van het contract.

Het bedrijf van magnaat Murdoch betaalt in het eerste seizoen 60 miljoen euro, maar daarna loopt het contract op naar 80 en 100 miljoen euro per seizoen. Gemiddeld betaalt Fox 80 miljoen euro per seizoen (960 miljoen euro in twaalf jaar tijd). Momenteel heeft Eredivisie Live nog een schuld van 60 miljoen euro. Fox neemt deze schuld over, waardoor de deal boven een miljard euro uitkomt.

Fox krijgt 51 procent van de aandelen in bezit, 49 procent blijft in handen van de eredivisieclubs. Het ligt in de lijn der verwachting dat de zender ook andere sporten uit gaat zenden en dat er op den duur een complete sportzender ontstaat.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.