PSVReport

"EENDRACHT MAAKT MACHT"

Eredivisie op weg naar ‘zwakste’ kampioen ooit

Met nog twaalf duels voor de boeg is de titelstrijd spannender dan ooit. Nog nooit voerde de koploper na 22 wedstrijden de ranglijst aan met slechts 47 punten. Vier ploegen binnen vier punten van elkaar, maar erg overtuigend presteren de kandidaten voor het kampioenschap niet.

PSV en FC Twente doen het met 47 punten nog het best, de Eindhovense club heeft echter een beter doelsaldo (+37) dan de regerend landskampioen (+21) en bezet daarom de eerste plaats. Ajax is derde, met drie punten achterstand, en FC Groningen bezet met 43 punten knap de vierde plaats.

Het lage puntenaantal na 22 wedstrijden doet denken aan het seizoen 2007/08, toen PSV onder leiding van interim-trainer Sef Vergoossen de titel pakte. De club uit Eindhoven had aan slechts 72 punten voldoende om de concurrentie achter zich te laten. Dat was het laagste puntenaantal deze eeuw voor een kampioen. Gemiddeld zijn er 81 punten nodig op de landstitel te pakken.

Maar dat seizoen had PSV na 22 wedstrijden, toen het ook de eerste plaats bezette in de Eredivisie, al meer punten dat in het huidige seizoen. De club uit Eindhoven had op dat moment 49 punten, twee meer dan nu. In de komende twaalf duels moeten PSV, FC Twente, Ajax en FC Groningen er nog hard aan trekken om te voorkomen dat een titel wordt behaald met het laagste aantal punten tijdens deze inmiddels meer dan tien jaar oude eeuw.

Uit de cijfers blijkt nog maar eens dat het algehele niveau in de Eredivisie aan nivellering onderhevig is. Van een klassieke top-3 valt na de ondergang van Feyenoord al niet meer te spreken. Subtoppers als Heerenveen, Groningen en Utrecht kloppen al jaren nadrukkelijk aan de deur en FC Twente toont zich na het kampioensjaar ook nu weer een serieuze titelkandidaat.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.