PSVReport

"EENDRACHT MAAKT MACHT"

Volgend jaar wellicht minder clubs in eredivisie

Vanaf volgend seizoen zullen er clubs verdwijnen uit het betaald voetbal omdat ze om financiële redenen geen licentie meer krijgen van de KNVB of noodgedwongen moeten fuseren.

Dit zegt prof. dr. Willem Vermeend vandaag in een interview met NRC Handelsblad. De voormalig staatssecretaris van Financiën en minister van Sociale Zaken baseert deze voorspelling op het feit dat clubs voortaan een meerjarenbegroting moeten overleggen met harde financiële waarborgen. „Er zullen contracten op tafel moeten komen met financiers”, zegt Vermeend. „Voor optimistische verhalen is geen plaats meer. Het kan niet anders dat op basis hiervan slachtoffers gaan vallen. De vraag is hoe groot de eredivisie dan nog kan blijven.”

Vermeend onderzocht dit jaar de financiële situatie van de clubs in de ere en eerste divisie. In april kwam zijn commissie met een aantal bevindingen en aanbevelingen die begin juni door de Algemene Vergadering Betaald Voetbal werden aangenomen. De aangescherpte licentieregels houden ondermeer in dat clubs vaker opening van zaken over hun boekhouding moeten geven. De geschatte schuldenlast van het betaald voetbal in Nederland is momenteel honderd miljoen euro.

Vermeend stelt dat clubs gedwongen worden te fuseren omdat het aantal sponsors in het betaald voetbal afneemt. „Er blijven straks te weinig geldschieters over voor 36 clubs. Zij stellen zich door de recessie terughoudend op of zoeken naar alternatieven.”

De commissie Vermeend, die verwacht dat het gezondmakingsproces zeker drie, tot vier jaar in beslag zal nemen, heeft niet berekend hoeveel clubs er moeten verdwijnen. Vermeend verwijst echter naar een uitspraak van voormalig directeur betaald voetbal Henk Kesler. „Hij heeft eens gezegd dat je straks moet rekenen op twee divisies van vijftien of zestien clubs in plaats van achttien.”

De oplossing voor de financiële malaise, zoekt Vermeend vooral in multifunctionele stadions. „Clubs moeten vaker ingebed raken in de samenleving. Stel stadions open voor maatschappelijke organisaties, ondernemersverenigingen, congressen. Het moet breder dan voetbal alleen”, luidt de boodschap van Vermeend.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.